wtorek, 13 stycznia 2015

ZUPA NA SOKU Z KISZONYCH OGÓRKÓW Z KLOPSIKAMI




Pyszna, sycąca zupa z klopsikami na szybko. Z wykorzystaniem resztek niedzielnego rosołu i soku z kiszonych ogórków, które trafiły do sałatki. Bardzo nam smakowała!

  • ok. 1,5 litra lekkiego bulionu drobiowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu
  • 250 ml soku z kiszonych ogórków
  • sól, pieprz
  • olej
  • koperek
Klopsiki:
  • 400 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Mięso mielone wyrabiamy z cebulą startą na drobnych oczkach tarki, bułką tartą, jajkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Formujemy małe klopsiki.
Marchew, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy warzywa przez ok. 5 – 10 minut, do momentu aż cebula się zeszkli, a pozostałe warzywa lekko zmiękną. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, wrzucamy klopsiki i gotujemy całość na średnim ogniu przez ok. 20 minut (lub 8 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie soft). Po tym czasie wlewamy sok z ogórków i doprawiamy zupę solą i pieprzem. Zagotowujemy.
Ryż gotujemy oddzielnie w osolonym wrzątku do miękkości. Dodajemy do zupy. Przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz