Pyszna, sycąca zupa z klopsikami na szybko. Z wykorzystaniem
resztek niedzielnego rosołu i soku z kiszonych ogórków, które trafiły do
sałatki. Bardzo nam smakowała!
- ok. 1,5 litra lekkiego bulionu drobiowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 100 g ryżu
- 250 ml soku z kiszonych ogórków
- sól, pieprz
- olej
- koperek
- 400 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 mała cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz
Mięso mielone wyrabiamy z cebulą startą na drobnych oczkach
tarki, bułką tartą, jajkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Formujemy małe
klopsiki.
Marchew, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na dużych
oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy
niewielką ilość oleju i podsmażamy warzywa przez ok. 5 – 10 minut, do momentu
aż cebula się zeszkli, a pozostałe warzywa lekko zmiękną. Podsmażone warzywa
przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, wrzucamy klopsiki i gotujemy całość
na średnim ogniu przez ok. 20 minut (lub 8 minut pod pokrywą szybkowarową na
poziomie soft). Po tym czasie wlewamy sok z ogórków i doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Zagotowujemy.
Ryż gotujemy oddzielnie w osolonym wrzątku do miękkości.
Dodajemy do zupy. Przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz