poniedziałek, 5 stycznia 2015

BIGOS PO CHIŃSKU




Orientalne danie w polskim wydaniu. Nazwę zawdzięcza mieszance przypraw do potraw chińskich, zawierającej również niewielkie ilości grzybów chińskich, o które w mojej okolicy trudno. Smak podkręciłam też sosem sojowym. Całość pięknie pachnie, apetycznie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Danie idealne, jeśli chcecie zaskoczyć gości czymś nowym. Niezbyt skomplikowane i gotowe w ciągu godziny. Gorąco polecam!

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g ryżu
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ średniego selera
  • 1 duży por
  • 1 duża cebula
  • 1 duża kapusta pekińska
  • 1 Fix do potraw chińskich
  • 500 ml wody
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub  paski i podsmażamy do zrumienienia na oleju. Przekładamy do większego garnka.
Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, białą część pora w cienkie paski, a marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na dużych oczkach tarki. Wszystkie warzywa podsmażamy razem na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa przez ok. 5 – 8 minut. Przekładamy do garnka z mięsem.
Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Dodajemy do mięsa i warzyw. Całość zalewamy Fixem do potraw chińskich wymieszanym w 500 ml zimnej wody. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odsączamy i dodajemy do bigosu. Przyprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem i ewentualnie odrobiną soli (sos sojowy jest słony). Podajemy z bagietką.

1 komentarz:

  1. Jak bigos to tylko po POLSKU :-) chociaż i ten wygląda bardzo apetycznie...

    OdpowiedzUsuń