piątek, 20 stycznia 2017

KLUSKI Z BIAŁEJ KAPUSTY




Kluski z białej kapusty to pyszny i wszechstronny dodatek obiadowy. Można je podać do zupy, pieczeni, gulaszu lub samodzielnie - polane stopionym masłem lub okrasą ze skwarek.Zimą jakoś zawsze więcej czasu spędzamy w kuchni, więc na pewno znajdzie się czas na turlanie kluseczek.

  • 0,5 kg białej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • olej

Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wodą (a najlepiej bulionem, jeśli mamy), dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Dobrze odsączamy i studzimy.
Ugotowaną kapustę mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do kapusty razem z mąką, jajkiem i kwaśną śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto wyrabiamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotujemy w osolonym wrzątku lub rosole 5 – 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy polane stopionym masłem lub skwarkami, jako dodatek do zup lub pieczeni.

7 komentarzy:

  1. Świetne, przepis już skradłam niebawem wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Kluseczki apetycznie sie prezentuja. Chetnie skorzystam z Twojego przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Maka ma być pszenna czy ziemniaczana? 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Z mąką ziemniaczaną są lepsze

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaką konsystencję powinno mieć ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką aby dało się formować kulki, ale nie powinno być zbyt twarde. Jeśli jest za rzadkie, można dodać odrobinę więcej mąki.

      Usuń