poniedziałek, 2 stycznia 2017

CIASTO Z COCA-COLĄ




Na moim stole gości dziś proste ciasto z coca-colą wg Jamesa Martina z książki „Desserts” (tutaj), bardzo popularne również w polskiej blogosferze. Delikatnie zmniejszyłam ilość cukru, a polewę zrobiłam z ulubionej gorzkiej czekolady. Dzięki coca-coli ciasto jest puszyste i lekko wilgotne. To taki prosty i pyszny murzynek na co dzień, który sprawdzi się zwłaszcza w tym poświątecznym czasie, kiedy chwilowo mamy dość wykwintnych ciast z kremem. Polecam!

Ciasto z coca-colą:
  • 250 g roztopionego masła
  • 200 ml coca – coli
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

Ciasto z coca-colą: Roztopione masło mieszamy z coca-colą, mlekiem, ekstraktem waniliowym i roztrzepanymi jajkami. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao, wsypujemy do mokrych składników i mieszamy tylko tyle, aby wszystko dobrze się połączyło. Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki prostokątnej o wymiarach 20 x 26 cm. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C (lub do 1600C z termoobiegiem). 

Polewa: Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy przestudzone ciasto.

2 komentarze: