W poszukiwaniu pomysłów na żeberka „inaczej” postanowiłam upiec je w
coca-coli. Przepis jest prosty i łatwy, a smak bardzo przyjemny i oryginalny, z
delikatną nutą słodyczy. Zdecydowanie polecam!
- 1 kg ładnych żeberek
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- ½ łyżeczki majeranku
- szczypta cynamonu
- szczypta pieprzu
- 2 szklanki coca-coli
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy
przez praskę, dodajemy olej, sól, sos sojowy, ocet jabłkowy, paprykę słodką i
ostrą, majeranek oraz po szczypcie cynamonu i czarnego pieprzu. Rozcieramy do
połączenia się składników i wcieramy w mięso. Wkładamy do szczelnego pojemnika
i wstawiamy do lodówki na całą moc, aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie
żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy coca-colą, przykrywamy
folią aluminiową i pieczemy 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Kwadrans przed końcem pieczenia mięso odkrywamy, aby się lekko przyrumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz