poniedziałek, 28 listopada 2016

ŻEBERKA W COCA-COLI




W poszukiwaniu pomysłów  na żeberka „inaczej” postanowiłam upiec je w coca-coli. Przepis jest prosty i łatwy, a smak bardzo przyjemny i oryginalny, z delikatną nutą słodyczy. Zdecydowanie polecam!

  • 1 kg ładnych żeberek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki majeranku
  • szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzu
  • 2 szklanki coca-coli

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej, sól, sos sojowy, ocet jabłkowy, paprykę słodką i ostrą, majeranek oraz po szczypcie cynamonu i czarnego pieprzu. Rozcieramy do połączenia się składników i wcieramy w mięso. Wkładamy do szczelnego pojemnika i wstawiamy do lodówki na całą moc, aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy coca-colą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Kwadrans przed końcem pieczenia mięso odkrywamy, aby się lekko przyrumieniło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz