Słoneczne rogaliki na pochmurne, jesienne dni!
- 4 szklani mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka letniego mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 2 żółtka
- ¾ szklanki musu z pieczonej dyni
- twarda marmolada (u mnie truskawkowko-jagodowa)
- 2 białka do smarowania
- 1 - 2 szklanki cukru pudru
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i łyżką mleka. Odstawiamy
do napęcznienia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztopione i
przestudzone masło, żółtka oraz resztę cukru i mus z dyni. Wlewamy rozczyn z
drożdży i wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Uformowane w kulę przekładamy do
miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę
oprószoną mąkę. Delikatnie wyrabiamy i dzielimy nożem na 6 mniej więcej równych
części. Każdą porcję ciasta formujemy w kulkę i cienko rozwałkowujemy na
grubość ok. 3 mm. Rozwałkowany okrąg kroimy na 8 trójkątów i na każdy z nich
wykładamy łyżeczkę marmolady. Zaczynając od szerszego boku, delikatnie
dociskając krawędzie, aby marmolada nie wyciekała, zwijamy rogaliki. Układamy
je na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut
do wyrośnięcia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez
termoobiegu) ok. 15 - 18 minut, do momentu aż rogaliki pięknie się zarumienią.
Zimne rogaliki smarujemy niezbyt gęstą glazurą przygotowaną
z cukru pudru i gorącej wody.
Po zjedzeniu takich słonecznych pyszności
OdpowiedzUsuńnie straszna nam pochmurna jesień ;-)
witam w akcji kulinarnej Rogate wypieki :-)
Fajniutkie :)
OdpowiedzUsuń