poniedziałek, 7 listopada 2016

ROGALIKI DYNIOWE




Słoneczne rogaliki na pochmurne, jesienne dni!

Składniki na 48 rogalików:
  • 4 szklani mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka letniego mleka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • ¾ szklanki musu z pieczonej dyni
Dodatkowo:
  • twarda marmolada (u mnie truskawkowko-jagodowa)
  • 2 białka do smarowania
  • 1 - 2 szklanki cukru pudru

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i łyżką mleka. Odstawiamy do napęcznienia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztopione i przestudzone masło, żółtka oraz resztę cukru i mus z dyni. Wlewamy rozczyn z drożdży i wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Uformowane w kulę przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę oprószoną mąkę. Delikatnie wyrabiamy i dzielimy nożem na 6 mniej więcej równych części. Każdą porcję ciasta formujemy w kulkę i cienko rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Rozwałkowany okrąg kroimy na 8 trójkątów i na każdy z nich wykładamy łyżeczkę marmolady. Zaczynając od szerszego boku, delikatnie dociskając krawędzie, aby marmolada nie wyciekała, zwijamy rogaliki. Układamy je na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu) ok. 15 - 18 minut, do momentu aż rogaliki pięknie się zarumienią.
Zimne rogaliki smarujemy niezbyt gęstą glazurą przygotowaną z cukru pudru i gorącej wody.

2 komentarze:

  1. Po zjedzeniu takich słonecznych pyszności
    nie straszna nam pochmurna jesień ;-)

    witam w akcji kulinarnej Rogate wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń