środa, 9 listopada 2016

PROSTE CURRY Z KURCZAKA I PAPRYKI




Na co dzień nie używam zbyt wielu orientalnych przypraw, więc chętnie korzystam z gotowych mieszanek nazywanych ogólnie curry. Można w nich znaleźć między innymi kurkumę, kardamon, kolendrę, gałkę muszkatołową, kminek, imbir, goździki, czy cynamon. Na tej bazie przygotowałam proste i szybkie curry z kurczaka i papryki. Bardzo smaczne i lekko orientalne. Polecam!

  • 1 duża pierś z kurczaka (ok. 800 g)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki mieszanki przypraw curry
  • sól i cukier do smaku
  • olej do smażenia
  • pęczek natki pietruszki
  • 50 ml słodkiej śmietanki

Pierś z kurczaka kroimy w paski lub kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 – 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu aż zrobi się szklista. Wsypujemy curry, mieszamy i smażymy ok. 2 minut, aby wydobyć smak przypraw. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz kawałki kurczaka. Smażymy od czasu do czasu mieszając, do momentu aż mięso nabierze złocistego koloru. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy paprykę, liście laurowe oraz sól i szczyptę cukru do smaku. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut, do miękkości mięsa (lub 10 min. pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo). Na sam koniec wlewamy zahartowaną śmietankę i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Serwujemy z ryżem lub bagietką.

1 komentarz: