Wiedzieliście, że 5 lutego obchodzimy Światowy Dzień
Nutelli? Moja córka Daria uwielbia ten najpopularniejszy z czekoladowych
kremów, więc z okazji święta, a przy okazji trwających u nas ferii powstało to
ekspresowe ciasto. Po zabawie na śniegu, z kubkiem gorącego mleka smakuje
bosko!
- 300 g Nutelli
- 200 g roztopionego masła
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 2 szklanki maki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do roztopionego masła w temperaturze pokojowej dodajemy 200
g nutelli, jajka i cukier. Miksujemy przez 2 – 3 minuty. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach miksera tylko tyle, aby składniki
się połączyły. Masę przekładamy do formy o wymiarach 21 x 26 cm lub podobnej,
wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Na powierzchni ciasta w kilku
miejscach wykładamy małe porcje pozostałej nutelli (ok. 100g). Przy pomocy noża
lub wykałaczki rozciągamy nutellę po całej powierzchni ciasta tworząc
esy-floresy. Pieczemy 30 – 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).
Mmm ślinka cieknie! Ciasto boskie :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/