poniedziałek, 5 lutego 2018

EKSPRESOWE CIASTO Z NUTELLĄ




Wiedzieliście, że 5 lutego obchodzimy Światowy Dzień Nutelli? Moja córka Daria uwielbia ten najpopularniejszy z czekoladowych kremów, więc z okazji święta, a przy okazji trwających u nas ferii powstało to ekspresowe ciasto. Po zabawie na śniegu, z kubkiem gorącego mleka smakuje bosko!

  • 300 g Nutelli
  • 200 g roztopionego masła
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki maki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do roztopionego masła w temperaturze pokojowej dodajemy 200 g nutelli, jajka i cukier. Miksujemy przez 2 – 3  minuty. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach miksera tylko tyle, aby składniki się połączyły. Masę przekładamy do formy o wymiarach 21 x 26 cm lub podobnej, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Na powierzchni ciasta w kilku miejscach wykładamy małe porcje pozostałej nutelli (ok. 100g). Przy pomocy noża lub wykałaczki rozciągamy nutellę po całej powierzchni ciasta tworząc esy-floresy. Pieczemy 30 – 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). 

1 komentarz:

  1. Mmm ślinka cieknie! Ciasto boskie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń