Makowy poranek to mój pomysł na szybkie, a jednocześnie dobrze
prezentujące się ciasto na co dzień lub dla gości. Puszysty biszkopt z makiem w
połączeniu z pysznym kremem budyniowym i czekoladową polewa na herbatnikach
smakuje wyśmienicie. Zrobimy je z łatwo dostępnych i tanich produktów w niecałą
godzinkę.
- 5 białek
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki suchego maku
- ½ szklanki mąki tortowej
- 5 żółtek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 700 ml mleka
- 100 g masła
- 150 g kakaowych biszkoptów
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
Biszkopt makowy: Białka ubijamy ze szczyptą soli na
sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a
następnie olej i mak. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy
przy pomocy szpatułki, aby nie utracić puszystości masy. Ciasto przelewamy do
formy o wymiarach 22 x 26 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i
pieczemy 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
(lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy.
Krem budyniowy: Żółtka miksujemy z mąką pszenną i
ziemniaczaną, cukrem i cukrem waniliowym oraz szklanką mleka. Pozostałe mleko
zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Zmniejszamy moc
palnika i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia masy. Garnek zdejmujemy z
ognia i do wciąż gorącego budyniu dodajemy pokrojone masło. Mieszamy aż się
rozpuści i połączy z budyniem tworząc jednolitą, gładka masę. Gorący krem
wylewamy na biszkopt makowy. Powierzchnię wyrównujemy i układamy herbatniki,
jeden przy drugim. Wierzch polewamy czekoladą roztopioną z dwoma łyżkami masła.
Ciasto przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Ostatnio bardzo rzadko robię ciasta z makiem... Chyba stałam się za leniwa :D
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga o pieczeniu i gotowaniu: https://bitasmietanka.blogspot.com
Czy do biszkoptu makowego nie dodaje się proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie dodaję proszku do pieczenia do biszkoptu. Nie ma takiej potrzeby. Rośnie dzięki dobrze ubitym białkom.
Usuń