poniedziałek, 26 lutego 2018

CIASTO MAKOWY PORANEK




Makowy poranek to mój pomysł na szybkie, a jednocześnie dobrze prezentujące się ciasto na co dzień lub dla gości. Puszysty biszkopt z makiem w połączeniu z pysznym kremem budyniowym i czekoladową polewa na herbatnikach smakuje wyśmienicie. Zrobimy je z łatwo dostępnych i tanich produktów w niecałą godzinkę.

Biszkopt makowy:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki suchego maku
  • ½ szklanki mąki tortowej
Krem budyniowy:
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 700 ml mleka
  • 100 g masła
Dodatkowo:
  • 150 g kakaowych biszkoptów
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

Biszkopt makowy: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie olej i mak. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby nie utracić puszystości masy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 22 x 26 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy.

Krem budyniowy: Żółtka miksujemy z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem i cukrem waniliowym oraz szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Zmniejszamy moc palnika i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia masy. Garnek zdejmujemy z ognia i do wciąż gorącego budyniu dodajemy pokrojone masło. Mieszamy aż się rozpuści i połączy z budyniem tworząc jednolitą, gładka masę. Gorący krem wylewamy na biszkopt makowy. Powierzchnię wyrównujemy i układamy herbatniki, jeden przy drugim. Wierzch polewamy czekoladą roztopioną z dwoma łyżkami masła. Ciasto przed podaniem chłodzimy w lodówce. 

3 komentarze:

  1. Ostatnio bardzo rzadko robię ciasta z makiem... Chyba stałam się za leniwa :D

    Zapraszam na swojego bloga o pieczeniu i gotowaniu: https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy do biszkoptu makowego nie dodaje się proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodaję proszku do pieczenia do biszkoptu. Nie ma takiej potrzeby. Rośnie dzięki dobrze ubitym białkom.

      Usuń