poniedziałek, 26 lutego 2018

CIASTO MAKOWY PORANEK




Makowy poranek to mój pomysł na szybkie, a jednocześnie dobrze prezentujące się ciasto na co dzień lub dla gości. Puszysty biszkopt z makiem w połączeniu z pysznym kremem budyniowym i czekoladową polewa na herbatnikach smakuje wyśmienicie. Zrobimy je z łatwo dostępnych i tanich produktów w niecałą godzinkę.

Biszkopt makowy:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki suchego maku
  • ½ szklanki mąki tortowej
Krem budyniowy:
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 700 ml mleka
  • 100 g masła
Dodatkowo:
  • 150 g kakaowych biszkoptów
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

Biszkopt makowy: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie olej i mak. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby nie utracić puszystości masy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 22 x 26 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy.

Krem budyniowy: Żółtka miksujemy z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem i cukrem waniliowym oraz szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Zmniejszamy moc palnika i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia masy. Garnek zdejmujemy z ognia i do wciąż gorącego budyniu dodajemy pokrojone masło. Mieszamy aż się rozpuści i połączy z budyniem tworząc jednolitą, gładka masę. Gorący krem wylewamy na biszkopt makowy. Powierzchnię wyrównujemy i układamy herbatniki, jeden przy drugim. Wierzch polewamy czekoladą roztopioną z dwoma łyżkami masła. Ciasto przed podaniem chłodzimy w lodówce. 

1 komentarz:

  1. Ostatnio bardzo rzadko robię ciasta z makiem... Chyba stałam się za leniwa :D

    Zapraszam na swojego bloga o pieczeniu i gotowaniu: https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń