piątek, 16 lutego 2018

BUŁKI A`LA PIZZA Z MIĘSEM I PIECZARKAMI




Na sycącą przekąskę w mroźne dni polecam bułki z farszem. Zapiekane z serem i aromatycznymi przyprawami smakiem przypominają pizzę. Są bardzo poręczne, więc wygodnie zabrać je na drugie śniadanie do pracy, szkoły lub na rodzinną wycieczkę. 

Składniki na 8 – 10 bułek:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 50 g oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
Farsz:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka keczupu
  • ½ łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • sól, pieprz
  • olej
Dodatkowo:
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
  • 50 g żółtego sera
  • słodka mielona papryka
  • oregano

Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawiamy na 15 – 20 minut do napęcznienia. Po tym czasie rozczyn wraz z pozostałymi składnikami dodajemy do mąki i wyrabiamy gładkie ciasto.
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pieczarki i podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Odstawiamy. Na drugiej patelni podsmażamy rozdrobnione mięso. Dodajemy pieczarki z cebulą i keczup. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Mieszając podsmażamy jeszcze 3 – 4 minuty. Studzimy.

Wykonanie: Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką, dzielimy na 8 lub 10 równych części, z każdej formujemy podłużny walec, a następnie rozpłaszczamy na prostokąt. Na środek wykładamy sporą porcję farszu. Ciasto sklejamy, formując podłużny wałek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia miejscem klejenia do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Bułki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypujemy papryką, serem startym na tarce i oregano.
Pieczemy 20 minut w piekarnik z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C (lub do 2000C bez termoobiegu), do czasu aż bułki ładnie się zarumienią. Studzimy na kratce.

3 komentarze:

  1. świetny pomysł! Mój Luby uwielbia takie rzeczy - chyba zaserwuję mu na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z warszu puszcza tluszcz niewiem czy dobrze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso oraz pieczarki z cebulą są smażone na oleju. Dajemy go niewiele (trudno podać dokładną ilość), tylko tyle aby wszystko dobrze się przysmażyło. Jeśli było go na patelni zbyt dużo, to może przy jedzeniu wyciekać ze środka, natomiast z samej bułki, o ile była dobrze sklejona, zdecydowanie nie powinien. Jeśli przed nakładaniem farszu na ciasto mamy wrażenie, że pływa on w tłuszczu, to najlepiej tłuszcz odsączyć, np. wykładając cały farsz na papierowy ręcznik.

      Usuń