Z wyrazami miłości dla męża i córki przygotowałam szybkie,
serowe serca. Smażone jak tradycyjne oponki na głębokim tłuszczu w środku są
pulchne i sprężyste, a z zewnątrz lekko chrupiące. Polecam je jako pomysł na
Walentynki lub kiedy chcemy sprawić radość naszym najbliższym.
- 250 g twarogu półtłustego
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder na lukier
- cukrowe serduszka
Twaróg przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, żółtka,
śmietanę, cukier i cukier waniliowy oraz sodę. Zagniatamy zwarte ciasto (może
być lekko klejące). Blat oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok.
0,5 - 1 cm. Foremką wykrawamy serca, a
drugą, mniejszą w środku robimy drugie. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i
wycinamy kolejne serca. W szerokim garnku rozgrzewamy olej i smażymy ciastka na
złoto po ok. 2 minuty z każdej ze stron. Odsączamy na papierowym ręczniki i
studzimy. Z cukru pudru i odrobiny wody, mleka lub soku z cytryny ucieramy
gładki lukier. Cienkimi strużkami polewamy smażone serca i dekorujemy cukrowymi
serduszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz