wtorek, 13 lutego 2018

WALENTYNKOWE SERCA SEROWE




Z wyrazami miłości dla męża i córki przygotowałam szybkie, serowe serca. Smażone jak tradycyjne oponki na głębokim tłuszczu w środku są pulchne i sprężyste, a z zewnątrz lekko chrupiące. Polecam je jako pomysł na Walentynki lub kiedy chcemy sprawić radość naszym najbliższym.

Składniki na 20 sztuk:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder na lukier
  • cukrowe serduszka

Twaróg przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i cukier waniliowy oraz sodę. Zagniatamy zwarte ciasto (może być lekko klejące). Blat oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 - 1 cm.  Foremką wykrawamy serca, a drugą, mniejszą w środku robimy drugie. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wycinamy kolejne serca. W szerokim garnku rozgrzewamy olej i smażymy ciastka na złoto po ok. 2 minuty z każdej ze stron. Odsączamy na papierowym ręczniki i studzimy. Z cukru pudru i odrobiny wody, mleka lub soku z cytryny ucieramy gładki lukier. Cienkimi strużkami polewamy smażone serca i dekorujemy cukrowymi serduszkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz