Tradycyjny polski sernik z bakaliami, na spodzie z kruchego
ciasta, z charakterystyczną, ozdobną kratką z tegoż ciasta na górze. Od lat
piekę go z tego wypróbowanego przepisu, znalezionego dawno temu w jakiejś gazecie.
Do jego wykonania konieczny jest dobry, gęsty twaróg, najlepiej własnoręcznie
mielony, a jeśli zdecydujecie się na taki z wiaderka to wcześniej należy go
przez 2 – 3 godziny odsączać na sicie wyłożonym gazą (zostanie go wówczas tylko ok. 800
g więc 1 wiaderko nie wystarczy).
- 300 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 200 g cukru pudru
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki śmietany kremówki 30%
- 1 cukier waniliowy
- 100 g masła
- 60 g rodzynek
- 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mleka
- cukier puder
- sok z cytryny
Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy
pokrojone w kostkę, zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i żółtka. Siekamy
wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy je
w kulę, wkładamy do foliowego woreczka i chłodzimy przez 30 minut w lodówce.
Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem
waniliowym, a następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy twaróg,
mąkę ziemniaczaną, śmietanę oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Na koniec
wsypujemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Delikatnie mieszamy.
Wykonanie: Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. 1/3
całej porcji odkładamy, a pozostałym ciastem wyklejamy spód blaszki o wym. 20 x
26 cm, natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto gęsto
nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Odłożoną porcję kruchego ciasto
cienko rozwałkowujemy i radełkiem wycinamy paski o szerokości ok. 1 cm.
Układamy je na powierzchni ciasta tworząc dekoracyjną kratkę. Żółtko
roztrzepujemy z łyżeczką mleka i przy pomocy pędzelka smarujemy delikatnie powierzchnię
ciasta. Sernik pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim sernik aż do
przestudzenia.
Zimny sernik smarujemy niezbyt gęstym lukrem z cukru pudru i
soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz