poniedziałek, 19 lutego 2018

SERNIK KRAKOWSKI




Tradycyjny polski sernik z bakaliami, na spodzie z kruchego ciasta, z charakterystyczną, ozdobną kratką z tegoż ciasta na górze. Od lat piekę go z tego wypróbowanego przepisu, znalezionego dawno temu w jakiejś gazecie. Do jego wykonania konieczny jest dobry, gęsty twaróg, najlepiej własnoręcznie mielony, a jeśli zdecydujecie się na taki z wiaderka to wcześniej należy go przez 2 – 3 godziny odsączać na sicie wyłożonym gazą (zostanie go wówczas tylko ok. 800 g więc 1 wiaderko nie wystarczy).

Kruche ciasto:
  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
Masa serowa:
  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 200 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g masła
  • 60 g rodzynek
  • 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mleka
  • cukier puder
  • sok z cytryny

Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i żółtka. Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do foliowego woreczka i chłodzimy przez 30 minut w lodówce. 

Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną, śmietanę oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Na koniec wsypujemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Delikatnie mieszamy.

Wykonanie: Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. 1/3 całej porcji odkładamy, a pozostałym ciastem wyklejamy spód blaszki o wym. 20 x 26 cm, natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Odłożoną porcję kruchego ciasto cienko rozwałkowujemy i radełkiem wycinamy paski o szerokości ok. 1 cm. Układamy je na powierzchni ciasta tworząc dekoracyjną kratkę. Żółtko roztrzepujemy z łyżeczką mleka i przy pomocy pędzelka smarujemy delikatnie powierzchnię ciasta. Sernik pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim sernik aż do przestudzenia.
Zimny sernik smarujemy niezbyt gęstym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz