środa, 28 lutego 2018

ROLADA ZE SCHABU Z MIĘSEM DROBIOWYM I SZPINAKIEM



Roladę ze schabu z farszem drobiowo-szpinakowym podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę i do kanapek. Każdorazowo smakuje wybornie, a przy tym dobrze się prezentuje, więc możemy ją serwować na wszelkiego typu uroczystościach. Gorąco polecam!

Składniki:
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • sznurek do pieczeni
  • foliowy rękaw do pieczenia
Farsz:
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g roztopionego masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Farsz: Szpinak rozmrażamy, mocno odsączamy i dodajemy do mięsa mielonego razem z jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, roztopionym masłem, pietruszką, solą, ziołami prowansalskimi, papryką i pieprzem. Masę dobrze wyrabiamy. 

Wykonanie: Schab rozkrajamy wzdłuż dłuższego boku tak, aby uzyskać szeroki płat mięsa o grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby delikatnie rozklepujemy tłuczkiem. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem ziołowym. Na płacie mięsa równą warstwą rozsmarowujemy farsz. Wzdłuż szerszego boku ciasno zwijamy roladę, obwiązujemy ją dość ściśle sznurkiem do pieczenia i wkładamy do rękawa foliowego. Pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C, a następnie worek rozcinamy od góry i pieczemy kolejne 30 minut, do zrumienienia. Roladę podajemy na ciepło - pokrojoną w grube plastry lub na zimno - pokrojoną w cienkie plastry. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz