poniedziałek, 5 marca 2018

CZEKOLADOWY SERNIK Z PIANKĄ OREO




Zakochałam się w zdjęciach tego sernika i po prostu musiałam go zrobić. Przepis nieznacznie zmieniłam wg własnych możliwości i potrzeb, ale ogólny charakter zdecydowanie został zachowany. Smakuje niebiańsko, jest delikatny, mięciutki i rozpływa się w ustach. Gorąco polecam wszystkim wielbicielom ciasteczek oreo!

Spód:
  • 25 ciastek oreo
  • 50 g roztopionego masła
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
Pianka z oreo:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 15 ciastek oreo + 10 do dekoracji

Spód: Ciastka oreo wkładamy do malaksera i rozdrabniamy. Dodajemy roztopione masło i krótko mieszamy do uzyskania sypkiej, lecz klejącej masy. Blaszkę o wymiarach 22 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy masę ciasteczkową i ugniatamy tworząc równą warstwę. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

Masa serowa: Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy. Jajka krótko miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując dodajemy po łyżce twarogu, a na koniec śmietankę z czekoladą. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy. Pieczemy 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Pianka z oreo: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy 10 ciastek połamanych na mniejsze kawałki, delikatnie mieszamy i wykładamy na zimny sernik. Wierzch posypujemy pięcioma drobno zmielonymi ciastkami. Pozostałe ciastka kroimy na pół i ustawiamy na piance.

2 komentarze: