Na Święta Wielkanocne musi być babka gotowana z przepisu
mojej mamy. Jedyna w swoim rodzaju, o niepowtarzalnym smaku i aromacie. W tym
roku jednak z małą zmianą wizerunkową, bo zdecydowałam się na pasiastą zebrę. Zachowała
znany nam smak i aromat zaskakując nowym wyglądem!
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
- 50 g margaryny
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 50 g białej czekolady
- czekoladowe jajeczka do dekoracji
Babka: Miękką margarynę ucieramy z cukrem na jasną i
gładką masę (czym dłużej ucieramy, tym lepiej). Cały czas miksując stopniowo
dodajemy po 1 jajku i części przesianej mąki ziemniaczanej z proszkiem do
pieczenia, a na koniec kilka kropel aromatu migdałowego. Masę dzielimy na pół.
Do pierwszej części dodajemy mąkę tortową, a do drugiej kakao. Miksujemy.
Zamykaną formę do babki gotowanej smarujemy masłem i
oprószamy kaszą manną lub bułką tartą. Napełniamy ciastem naprzemiennie po 2
łyżki jasnej i ciemnej masy, i zamykamy. Formę wstawiamy do wysokiego garnka i
zalewamy gorącą wodą do ¾ jej wysokości. Od góry formę obciążamy czymś ciężkim
(np. małym naczyniem żaroodpornym). Garnek przykrywamy i gotujemy babkę przez
75 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Po tym czasie formę z babką
wyjmujemy z wrzątku i wkładamy na 2 minuty do miski z zimną wodą. Następnie
babkę otwieramy i ostrożnie wyjmujemy na talerz. Studzimy.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki polewy z
wyjątkiem białej czekolady umieszczamy w garnku z grubym dnem i mieszając,
rozpuszczamy a następnie zagotowujemy. Ciepłą polewą smarujemy babkę. Odstawiamy
do wystudzenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekoracyjnie,
strużkami polewamy babkę od góry. Dekorujemy czekoladowymi jajeczkami.
Piękna!
OdpowiedzUsuńWitam o jakiej pojemności ma pani formę?
OdpowiedzUsuńMam formę o pojemności 1,8 litra.
UsuńDziękuje to z tego przepisu moge w mojej formie 1,5 litra upiec?
UsuńRaczej będzie za mała. Ciasto w mojej formie wyrasta po sam brzeg. Robiąc babkę w mniejszej formie zdecydowanie trzeba zmniejszyć proporcje, myślę że o ok 1/5 porcji, czyli np 200 g masła, 4 jajka itd. Niestety nie mam dokładnego przepisu na mniejszą formę.
UsuńDziękuje bardzo
Usuńwygląda bajecznie, więc zaraz się zabieram za swoją wersję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki gotowane. Taka zebra cudnie wygląda.
OdpowiedzUsuń