poniedziałek, 19 marca 2018

GOTOWANA BABKA ZEBRA




Na Święta Wielkanocne musi być babka gotowana z przepisu mojej mamy. Jedyna w swoim rodzaju, o niepowtarzalnym smaku i aromacie. W tym roku jednak z małą zmianą wizerunkową, bo zdecydowałam się na pasiastą zebrę. Zachowała znany nam smak i aromat zaskakując nowym wyglądem!

  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  •  2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
Polewa czekoladowa:
  • 50 g margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g białej czekolady
  • czekoladowe jajeczka do dekoracji

Babka: Miękką margarynę ucieramy z cukrem na jasną i gładką masę (czym dłużej ucieramy, tym lepiej). Cały czas miksując stopniowo dodajemy po 1 jajku i części przesianej mąki ziemniaczanej z proszkiem do pieczenia, a na koniec kilka kropel aromatu migdałowego. Masę dzielimy na pół. Do pierwszej części dodajemy mąkę tortową, a do drugiej kakao. Miksujemy.
Zamykaną formę do babki gotowanej smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną lub bułką tartą. Napełniamy ciastem naprzemiennie po 2 łyżki jasnej i ciemnej masy, i zamykamy. Formę wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy gorącą wodą do ¾ jej wysokości. Od góry formę obciążamy czymś ciężkim (np. małym naczyniem żaroodpornym). Garnek przykrywamy i gotujemy babkę przez 75 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Po tym czasie formę z babką wyjmujemy z wrzątku i wkładamy na 2 minuty do miski z zimną wodą. Następnie babkę otwieramy i ostrożnie wyjmujemy na talerz. Studzimy.

Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki polewy z wyjątkiem białej czekolady umieszczamy w garnku z grubym dnem i mieszając, rozpuszczamy a następnie zagotowujemy. Ciepłą polewą smarujemy babkę. Odstawiamy do wystudzenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekoracyjnie, strużkami polewamy babkę od góry. Dekorujemy czekoladowymi jajeczkami.

8 komentarzy:

  1. Witam o jakiej pojemności ma pani formę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam formę o pojemności 1,8 litra.

      Usuń
    2. Dziękuje to z tego przepisu moge w mojej formie 1,5 litra upiec?

      Usuń
    3. Raczej będzie za mała. Ciasto w mojej formie wyrasta po sam brzeg. Robiąc babkę w mniejszej formie zdecydowanie trzeba zmniejszyć proporcje, myślę że o ok 1/5 porcji, czyli np 200 g masła, 4 jajka itd. Niestety nie mam dokładnego przepisu na mniejszą formę.

      Usuń
    4. Dziękuje bardzo

      Usuń
  2. wygląda bajecznie, więc zaraz się zabieram za swoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam babki gotowane. Taka zebra cudnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń