piątek, 9 marca 2018

BABKA CYTRYNOWA




Babki wnoszą radość zbliżającej się Wielkanocy i pierwszych wiosennych dni, więc chyba już na nie pora w tym roku… Szczególnie lubię tę z dodatkiem cytryny, za niezapomniany z dzieciństwa smak i aromat. Gorąco polecam!

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy kolejno po jednym jajku na przemian z mąką tortową wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy skórkę z cytryny. Ciasto przekładamy do formy na babkę (1 dużej lub 2 mniejszych) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy 50-60 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (bez termoobiegu do 1800C), do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Dekorujemy wg uznania.

1 komentarz: