Babki wnoszą radość zbliżającej się Wielkanocy i pierwszych
wiosennych dni, więc chyba już na nie pora w tym roku… Szczególnie lubię tę z
dodatkiem cytryny, za niezapomniany z dzieciństwa smak i aromat. Gorąco
polecam!
- 2 szklanki mąki tortowej
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z cytryny
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie, cały
czas ucierając, dodajemy kolejno po jednym jajku na przemian z mąką tortową
wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy
skórkę z cytryny. Ciasto przekładamy do formy na babkę (1 dużej lub 2
mniejszych) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy 50-60 minut w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (bez termoobiegu do
1800C), do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę polewamy lukrem
z cukru pudru i soku z cytryny. Dekorujemy wg uznania.
Piękna babeczka!
OdpowiedzUsuń:)