środa, 14 marca 2018

BIAŁA KIEŁBASA NA KISZONEJ KAPUŚCIE




Biała kiełbasa to jedna z tych potraw, które pojawiają się na większości wielkanocnych stołów. Przyznam szczerze, że nie należę do jej wielbicieli, ale zdarza się, że robię ją dla mojej drugiej połówki, złaknionej bardziej sytych dań. Kiedy zapieczemy ją na kiszonej kapuście to mamy danie „dwa w jednym”, bo i kiełbaskę, i aromatyczny, kwaskowaty bigosik, który idealnie się z nią komponuje. Polecam, bo nawet ja skusiłam się na kawałek kiełbaski w tak pysznym towarzystwie!

  • 500 g białej kiełbasy
  • 500 g kiszonej kapusty
  • garść suszonych borowików
  • garść suszonych śliwek
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 1 – 2 cebule

Suszone grzyby zalewamy szklanką ciepłej wody i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Kiszoną kapustę lekko odsączamy i drobno kroimy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, śliwki i grzyby pokrojone w paski wraz z wodą w której się moczyły. Doprawiamy cukrem i pieprzem, i gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut, do miękkości kapusty. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Białą kiełbasę obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy kapustę. Na wierzchu układamy podsmażoną kiełbasę. Ostrym nożem robimy na niej ukośne nacięcia i oprószamy majerankiem. Zapiekamy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Na patelnię po smażeniu kiełbasy wrzucamy łyżkę masła i cebulę pokrojoną w talarki. Podsmażamy aż zrobi się złocista. Przed podaniem kiełbaski okraszamy cebulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz