Wielkanoc to święto radosne i kolorowe, więc wykorzystajmy
to planując wypieki. Prócz tradycyjnych bab i mazurków proponuję delikatny,
bezowy deser w kształcie gniazdek z kolorowymi jajeczkami. Bezy należy napełnić
kremem tuż przed podaniem, aby pozostały kruche na zewnątrz, a puszyste i
miękkie w środku.
- 4 białka z dużych jajek
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kakao
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- cukrowe jajeczka do dekoracji
Beza: Białka (najlepiej lekko schłodzone) ubijamy ze
szczyptą soli na bardzo sztywną masę. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy
cukier, a następnie cukier puder. Na koniec dodajemy sok z cytryny i delikatnie
mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do pierwszej części dodajemy mąkę ziemniaczaną,
a do drugiej kakao. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy naprzemiennie po 2
łyżki jasnej i ciemnej do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej
gwiazdki.
Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi o średnicy ok. 6 –
8 cm. Delikatnie wykładamy masę z białek rozprowadzając ją cienką warstwą po
całej powierzchni okręgu, a następnie naokoło, wokół krawędzi, tworząc gniazdka
z pustym środkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 1800C. Wstawiamy bezy i
od razu zmniejszamy temperaturę do 1200C. Pieczemy 60 minut, a po
tym czasie piekarnik wyłączamy i nie otwierając zostawiamy w nim bezowe
gniazdka, aż do przestudzenia.
Krem: Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z
cytryny. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do środka każdego
gniazdka. Dekorujemy cukrowymi jajeczkami.
bardzo efektowne :) na stole muszą wyglądać pięknie :)
OdpowiedzUsuńBeza + mascarpone nie może smakować źle :) Taki deser z pewnością zniknie jako pierwszy z wielkanocnego stołu :)
OdpowiedzUsuń