piątek, 16 marca 2018

WIELKANOCNE GNIAZDKA BEZOWE




Wielkanoc to święto radosne i kolorowe, więc wykorzystajmy to planując wypieki. Prócz tradycyjnych bab i mazurków proponuję delikatny, bezowy deser w kształcie gniazdek z kolorowymi jajeczkami. Bezy należy napełnić kremem tuż przed podaniem, aby pozostały kruche na zewnątrz, a puszyste i miękkie w środku.

Składniki na 12 gniazdek bezowych:
  • 4 białka z dużych jajek
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kakao
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukrowe jajeczka do dekoracji

Beza: Białka (najlepiej lekko schłodzone) ubijamy ze szczyptą soli na bardzo sztywną masę. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy cukier, a następnie cukier puder. Na koniec dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do pierwszej części dodajemy mąkę ziemniaczaną, a do drugiej kakao. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy naprzemiennie po 2 łyżki jasnej i ciemnej do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi o średnicy ok. 6 – 8 cm. Delikatnie wykładamy masę z białek rozprowadzając ją cienką warstwą po całej powierzchni okręgu, a następnie naokoło, wokół krawędzi, tworząc gniazdka z pustym środkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 1800C. Wstawiamy bezy i od razu zmniejszamy temperaturę do 1200C. Pieczemy 60 minut, a po tym czasie piekarnik wyłączamy i nie otwierając zostawiamy w nim bezowe gniazdka, aż do przestudzenia. 

Krem: Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do środka każdego gniazdka. Dekorujemy cukrowymi jajeczkami.

2 komentarze:

  1. bardzo efektowne :) na stole muszą wyglądać pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beza + mascarpone nie może smakować źle :) Taki deser z pewnością zniknie jako pierwszy z wielkanocnego stołu :)

    OdpowiedzUsuń