piątek, 30 marca 2018

MAZUREK KAJMAKOWO-BAKALIOWY




Prosty i ekspresowy mazurek na wielkanocny stół. Kruchy i pełen bakalii, które można skomponować wg własnego gustu. Sama słodycz!

Kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 250 g masy kajmakowej z puszki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 garści ulubionych bakalii (np. orzechy, migdały, rodzynki, morele, żurawina)

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, cukier puder, żółtko, łyżkę śmietany oraz szczyptę soli. Energicznie zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Podsypując blat mąką ciasto rozwałkowujemy na okrąg nieco większy od średnicy tortownicy. Wycinamy okrąg, który układamy na dnie blaszki, a z resztek ciasta formujemy cienki wałek wylepiając nim rand dookoła. Dno ciasta gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie unosiło się w czasie pieczenia, a na wałku dookoła wykonujemy prosty wzorek zębami widelca. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie pieczemy je 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C (lub do 2000C bez termoobiegu). Będzie gotowe kiedy brzeg zacznie się lekko rumienić.
Ostudzony spód smarujemy masą kajmakową, obficie posypujemy posiekanymi bakaliami i polewamy strużkami roztopionej czekolady. Wierzch posypujemy płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz