Prosty i ekspresowy mazurek na wielkanocny stół. Kruchy i
pełen bakalii, które można skomponować wg własnego gustu. Sama słodycz!
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
- 250 g masy kajmakowej z puszki
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 garści ulubionych bakalii (np. orzechy, migdały, rodzynki, morele, żurawina)
Dno tortownicy o średnicy 24 cm
wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane
masło, cukier puder, żółtko, łyżkę śmietany oraz szczyptę soli. Energicznie
zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Podsypując blat mąką ciasto
rozwałkowujemy na okrąg nieco większy od średnicy tortownicy. Wycinamy okrąg,
który układamy na dnie blaszki, a z resztek ciasta formujemy cienki wałek
wylepiając nim rand dookoła. Dno ciasta gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie
unosiło się w czasie pieczenia, a na wałku dookoła wykonujemy prosty wzorek
zębami widelca. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym
czasie pieczemy je 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C
(lub do 2000C bez termoobiegu). Będzie gotowe kiedy brzeg zacznie
się lekko rumienić.
Ostudzony spód smarujemy masą kajmakową, obficie posypujemy
posiekanymi bakaliami i polewamy strużkami roztopionej czekolady. Wierzch
posypujemy płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz