piątek, 30 marca 2018

WIELKANOCNE BUŁKI GNIAZDKA DO KOSZYKA




Co roku staram się, aby mój wielkanocny koszyk ze święconką nie tylko zawierał wszystkie tradycyjne produkty, ale też ładnie wyglądał. Oprócz ręcznie dekorowanych mazurków i mini-babeczek zawsze dokładam samodzielnie pieczone bułeczki. Idealne są do tego fantazyjnie plecione gniazdka metodą „na węzełek”. Są tak pyszne, że z trudem udaje mi się je przechować do wielkanocnego śniadania. 

Życzę wszystkim pięknych, kolorowych Świąt, miłości bliskich, zdrowia i pogody ducha! A zajączek wielkanocny niech dotrze do wszystkich mimo śniegu i zostawi nam dużo radości!

Składniki na 6 dużych bułek:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 25 g świeżych drożdży
Do posmarowania:
  • 1 łyżka wody
  • 1 żółtko
  • mak i sezam
Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i sprężyste. Formujemy je w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnice oprószoną mąką, przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 6 równych części. Każdą z nich formujemy w długi, cienki wałeczek. Na jego środku zawiązujemy luźny węzeł, a dwa końce ciasta delikatnie owijamy wokół powstałej pętelki, delikatnie ją naciągając.
Uformowane gniazdka przekładamy na blaszkę do pieczenia, tak aby końcówki ciasta znalazły się pod spodem. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1800C (bez termoobiegu do 2000C).
Żółtko roztrzepujemy z wodą, smarujemy wyrośnięte bułki i posypujemy je sezamem i makiem. Pieczemy 15 – 20 minut, aż się przyrumienią i będą złociste. Studzimy na kratce.

W maszynie do pieczenia chleba:
Dodajemy składniki zgodnie z instrukcja, czyli najpierw płynne, potem suche i na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Dalej postępujemy tak jak w przepisie powyżej.

3 komentarze:

  1. Świetnie wyglądają te bułeczki. Muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno żółtko do posmarowania na wierzchu? Zawsze było białko na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zdecydowanie żółtko roztrzepane z łyżką wody. Moim zdaniem ładniej się rumieni. Ale w ostateczności białko też może być...

      Usuń