W moim wielkanocnym koszyku nie może zabraknąć baranka z ciasta.
W tym roku będzie karmelowy!
- 50 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 50 g cukru trzcinowego
- 100 g masy kajmakowej z puszki
- 2 jajka
- 160 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody
- 2 migdały
- posypka cukrowa
Masło miksujemy ze szczyptą soli, cukrem i masą kajmakową.
Mieszając stopniowo dodajemy po 1 jajku i części mąki przesianej z proszkiem do
pieczenia. Ciastem napełniamy formę na baranka o pojemności ok. 700 ml
natłuszczoną masłem i oprószoną mąką.
Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).
Studzimy w formie, a następnie delikatnie wyjmujemy. Baranka
dekorujemy lukrem z cukru pudru i kolorową posypką. W miejsce uszu przyklejamy
migdały.
Nie spodziewałem się, że można samodzielnie takie ładne baranki zrobić :)
OdpowiedzUsuńWystarczy kupić formę w kształcie baranka;)
Usuń