poniedziałek, 26 marca 2018

BARANEK WIELKANOCNY - KARMELOWY




W moim wielkanocnym koszyku nie może zabraknąć baranka z ciasta. W tym roku będzie karmelowy!

  • 50 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 g masy kajmakowej z puszki
  • 2 jajka
  • 160 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody
  • 2 migdały
  • posypka cukrowa

Masło miksujemy ze szczyptą soli, cukrem i masą kajmakową. Mieszając stopniowo dodajemy po 1 jajku i części mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Ciastem napełniamy formę na baranka o pojemności ok. 700 ml natłuszczoną masłem i oprószoną mąką.
Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).
Studzimy w formie, a następnie delikatnie wyjmujemy. Baranka dekorujemy lukrem z cukru pudru i kolorową posypką. W miejsce uszu przyklejamy migdały.

2 komentarze:

  1. Nie spodziewałem się, że można samodzielnie takie ładne baranki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń