środa, 7 lutego 2018

CANNOLI - SYCYLIJSKIE RURKI Z KREMEM




Cannoli to popularny włoski deser wywodzący się z Sycylii. Są to smażone rurki, kruche i chrupiące jak znane nam faworki, jednak krem na bazie serka ricotta sprawia, że rozpływają się w ustach, a szczypta cynamonu dodaje im charakteru. Choć są nieco pracochłonne warto je przygotować jako ciekawostkę w karnawale lub na Tłusty Czwartek. Inspirowałam się przepisem podpatrzonym w Bake Off – Ale ciacho!

Składniki na ok. 20 rurek:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kakao
  • 1 żółtko
  • 20 g roztopionego masła
  • 3 – 4 łyżki wina Marsala (lub innego słodkiego, białego wina)
Krem:
  • 300 g serka ricotta
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 1/4 szklanki cukru pudru (lub wg uznania)
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  •  białko do sklejania
  • cukier puder do oprószenia
  •  płatki czekoladowe do dekoracji

Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i kakao. dodajemy cynamon, żółtko, roztopione masło i 2 – 3 łyżki wina. Zagniatamy gładkie i gęste, lecz w miarę sprężyste ciasto (podobne jak na faworki). W miarę potrzeby dodajemy kolejną łyżkę wina. Formujemy je w kulę, wkładamy do foliowego woreczka i przez godzinę chłodzimy w lodówce. Ciasto wyjmujemy z lodówki 20 minut przed wałkowanie. Po tym czasie dzielimy je na połowę i bardzo cienko (ok. 2 mm – jak na pierogi) rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy okręgi o średnicy 10 – 12 cm i owijamy je wokół nasmarowanych olejem rurek. Końcówkę ciasta smarujemy niewielką ilością roztrzepanego białka i bardzo mocno doklejamy, aby nie rozkleiła się w czasie smażenia. W głębokim garnku rozgrzewamy olej do temperatury 1750C – 1800C i delikatnie wrzucamy po kilka rurek z ciastem. Smażymy 3 – 4 minuty, do momentu aż ciasto się zarumieni, a na jego powierzchni zaczną się pojawiać charakterystyczne pęcherzyki. Rurki wyjmujemy z oleju szczypcami i delikatnie zsuwamy z nich ciasto na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem, uważając aby się nie poparzyć.

Krem: Serek ricotta miksujemy z cukrem pudrem do gładkości (zbyt wilgotny serek odciskamy wcześniej przez gazę). Dodajemy ubitą na sztywno śmietanę, mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Kremem napełniamy rurki, końce posypujemy płatkami czekoladowymi, a całość oprószamy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz