Cannoli to popularny włoski deser wywodzący się z Sycylii. Są
to smażone rurki, kruche i chrupiące jak znane nam faworki, jednak krem na
bazie serka ricotta sprawia, że rozpływają się w ustach, a szczypta cynamonu
dodaje im charakteru. Choć są nieco pracochłonne warto je przygotować jako ciekawostkę
w karnawale lub na Tłusty Czwartek. Inspirowałam się przepisem podpatrzonym w
Bake Off – Ale ciacho!
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżeczki cukru pudru
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kakao
- 1 żółtko
- 20 g roztopionego masła
- 3 – 4 łyżki wina Marsala (lub innego słodkiego, białego wina)
- 300 g serka ricotta
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 1/4 szklanki cukru pudru (lub wg uznania)
- olej do smażenia
- białko do sklejania
- cukier puder do oprószenia
- płatki czekoladowe do dekoracji
Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i
kakao. dodajemy cynamon, żółtko, roztopione masło i 2 – 3 łyżki wina.
Zagniatamy gładkie i gęste, lecz w miarę sprężyste ciasto (podobne jak na
faworki). W miarę potrzeby dodajemy kolejną łyżkę wina. Formujemy je w kulę,
wkładamy do foliowego woreczka i przez godzinę chłodzimy w lodówce. Ciasto wyjmujemy
z lodówki 20 minut przed wałkowanie. Po tym czasie dzielimy je na połowę i
bardzo cienko (ok. 2 mm – jak na pierogi) rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy
okręgi o średnicy 10 – 12 cm i owijamy je wokół nasmarowanych olejem rurek.
Końcówkę ciasta smarujemy niewielką ilością roztrzepanego białka i bardzo mocno
doklejamy, aby nie rozkleiła się w czasie smażenia. W głębokim garnku
rozgrzewamy olej do temperatury 1750C – 1800C i
delikatnie wrzucamy po kilka rurek z ciastem. Smażymy 3 – 4 minuty, do momentu
aż ciasto się zarumieni, a na jego powierzchni zaczną się pojawiać
charakterystyczne pęcherzyki. Rurki wyjmujemy z oleju szczypcami i delikatnie
zsuwamy z nich ciasto na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem, uważając aby
się nie poparzyć.
Krem: Serek ricotta miksujemy z cukrem pudrem do
gładkości (zbyt wilgotny serek odciskamy wcześniej przez gazę). Dodajemy ubitą
na sztywno śmietanę, mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Kremem
napełniamy rurki, końce posypujemy płatkami czekoladowymi, a całość oprószamy
cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz