piątek, 29 grudnia 2017

PIECZARKI FASZEROWANE MIĘSEM




Kolejna propozycja sylwestrowa i nie tylko, bo pieczarki faszerowane mięsem i zapiekane pod warstwą serowej kołderki to smaczna i oryginalna przystawka na każdą imprezę. U nas cieszy się zawsze dużym powodzeniem, a przepis jest prosty i nie sposób go zepsuć.

  • 20 większych pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • pęczek natki pietruszki
  • 10 dag żółtego sera
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej

Z pieczarek delikatnie wycinamy nóżki i kroimy je w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Dodajemy pokrojone nóżki i podsmażamy. Studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, przestudzone nóżki z cebulką oraz sól, pieprz i majeranek do smaku.
Główki pieczarek oprószamy solą i pieprzem, a od środka smarujemy olejem. Faszerujemy sporą porcją mięsa i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, kapeluszami do dołu. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 1800C. 10 minut przed końcem pieczenia folię zdejmujemy, a pieczarki posypujemy tartym serem.  Podajemy na ciepło lub zimno udekorowane natką pietruszki.

1 komentarz: