Kolejna propozycja sylwestrowa i nie tylko, bo pieczarki
faszerowane mięsem i zapiekane pod warstwą serowej kołderki to smaczna i
oryginalna przystawka na każdą imprezę. U nas cieszy się zawsze dużym
powodzeniem, a przepis jest prosty i nie sposób go zepsuć.
- 20 większych pieczarek
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- pęczek natki pietruszki
- 10 dag żółtego sera
- majeranek
- sól, pieprz
- olej
Z pieczarek delikatnie wycinamy nóżki i kroimy je w drobną
kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni z
niewielką ilością rozgrzanego oleju. Dodajemy pokrojone nóżki i podsmażamy.
Studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki,
przestudzone nóżki z cebulką oraz sól, pieprz i majeranek do smaku.
Główki pieczarek oprószamy solą i pieprzem, a od środka
smarujemy olejem. Faszerujemy sporą porcją mięsa i układamy w naczyniu
żaroodpornym wysmarowanym oliwą, kapeluszami do dołu. Przykrywamy folią
aluminiową i pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 1800C. 10
minut przed końcem pieczenia folię zdejmujemy, a pieczarki posypujemy tartym
serem. Podajemy na ciepło lub zimno
udekorowane natką pietruszki.
To wypróbuję, brzmi świetnie!
OdpowiedzUsuń