Kluski z makiem to tradycyjne danie wigilijne. Nic nie stoi
jednak na przeszkodzie, aby trochę je unowocześnić i podać w nowej odsłonie.
Proponuję wersję dyniową, w pięknym słonecznym kolorze. Z makiem i ulubionymi
bakaliami to proste danie zamienia się w prawdziwe arcydzieło. Smakuje
rewelacyjnie!
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g puree z pieczonej dyni
- ½ szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 1 jajko
- szczypta kurkumy
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 100 g suchego maku
- 4 łyżki miodu
- 50 g masła
- 1 laska wanilii
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
- garść suszonych daktyli
- garść suszonej żurawiny
Kluski: Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy
puree z dyni, mąkę pszenną, jajko, sól do smaku oraz szczyptę kurkumy i
cynamonu. Masę wyrabiamy, a następnie niewielkimi porcjami wykładamy na
stolnicę dość mocno oprószoną mąką. Formujemy cienkie wałki o średnicy 1 cm i
kroimy je na kawałki o długości 2 – 3 cm. Gotujemy w osolonej wodzie 3 – 4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy
łyżką cedzakową i studzimy.
Masa makowa: Mak zalewamy szklanką wrzącej wody.
Odstawiamy na 10 minut, a następnie odsączamy na sicie i studzimy. Dwukrotnie
mielimy w maszynce do mięsa.
Orzechy, rodzynki, daktyle i żurawinę siekamy na mniejsze
kawałki.
W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy miód, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, mak i bakalie. Mieszamy i przez chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia. Do masy makowej wsypujemy kluski i delikatnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy skórką pomarańczową lub płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz