wtorek, 19 grudnia 2017

DYNIOWE KLUSKI Z MAKIEM




Kluski z makiem to tradycyjne danie wigilijne. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby trochę je unowocześnić i podać w nowej odsłonie. Proponuję wersję dyniową, w pięknym słonecznym kolorze. Z makiem i ulubionymi bakaliami to proste danie zamienia się w prawdziwe arcydzieło. Smakuje rewelacyjnie!

Kluski:
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g puree z pieczonej dyni
  • ½ szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 1 jajko
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
Masa makowa:
  • 100 g suchego maku
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • 1 laska wanilii
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • garść suszonych daktyli
  • garść suszonej żurawiny

Kluski: Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy puree z dyni, mąkę pszenną, jajko, sól do smaku oraz szczyptę kurkumy i cynamonu. Masę wyrabiamy, a następnie niewielkimi porcjami wykładamy na stolnicę dość mocno oprószoną mąką. Formujemy cienkie wałki o średnicy 1 cm i kroimy je na kawałki o długości 2 – 3 cm. Gotujemy w osolonej wodzie 3 – 4  minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową i studzimy.

Masa makowa: Mak zalewamy szklanką wrzącej wody. Odstawiamy na 10 minut, a następnie odsączamy na sicie i studzimy. Dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa.
Orzechy, rodzynki, daktyle i żurawinę siekamy na mniejsze kawałki.

W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy miód, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, mak i bakalie. Mieszamy i przez chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia. Do masy makowej wsypujemy kluski i delikatnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy skórką pomarańczową lub płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz