poniedziałek, 18 grudnia 2017

SERNIK GOTOWANY NA KRUCHYM CIEŚCIE




Sernik gotowany przekładany kruchym ciastem miodowym to klasyk Świąt Bożego Narodzenia. Najlepszy jest po dwóch dniach, kiedy kruche placki zmiękną od masy serowej. Gorąco polecam!

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa:
  • 125 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody

Kruche ciasto: Wszystkie składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy do uzyskania zwartego elastycznego ciasta. Dzielimy je na 3 równe części i każdą z nich wylepiamy dno blaszki o wymiarach 22 x 26 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Placki pieczemy kolejno po 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.

Masa serowa: Jajka, cukier, masło i ser miksujemy, a następnie podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Doprowadzamy do wrzenia i kiedy masa zacznie bulgotać dodajemy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i zdejmujemy z palnika. Ciepłą masą przekładamy blaty kruchego ciasta. Studzimy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Polewa: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier, kakao i wodę. Podgrzewamy, energicznie mieszając do uzyskania gładkiej polewy. Lekko studzimy i polewamy wierzch ciasta. Dekorujemy wg uznania (np. posypką cukrową, wiórkami kokosowymi lub siekanymi orzechami).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz