piątek, 15 grudnia 2017

KARP W ŚMIETANIE




Karp tradycyjnie pojawia się na naszych wigilijnych stołach, choć jego charakterystyczny smak powoduje, że jedni go lubią, a drudzy unikają. Zapiekany w śmietanie jest bardzo delikatny, rozpływający się w ustach, a jego smak na długo zostaje w pamięci. Mnie pod tą postacią zdecydowanie przekonuje.

  • 2 filety z karpia
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • mąka do panierowania
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Filety z karpia kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy na 2 – 3 godziny do lodówki.
Cebulę kroimy w piórka i lekko szklimy na rozgrzanym maśle. Kawałki karpia panierujemy w mące. Zeszkloną cebulkę przesuwamy na brzeg patelni, a na środek wykładamy karpia w mące. Smażymy po 1 minucie z każdej strony. Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na patelnię z cebulą wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i zalewamy karpia. Zapiekamy 20 – 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz