Ten niepozorny chlebek bananowy to prawdziwa bomba smaków i
aromatów, a jednocześnie wszystko co uwielbiam. Żurawina i gorzka czekolada w
wilgotnym cieście piernikowym - po prostu pycha!
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 bardzo dojrzałe banany (ok. 300 g bez skórki)
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki tortowej
- szczypta soli
- 125 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajka
- 100 g suszonej żurawiny
100 g czekolady kroimy w drobną kostkę. Banany obieramy ze
skórki i rozgniatamy widelcem na papkę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy
kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy.
Miękkie masło miksujemy z cukrem dodając stopniowo po 1
jajku, a następnie niewielkimi porcjami suche składniki. Dodajemy rozgniecione
banany, miksujemy i wsypujemy posiekaną czekoladę i suszoną żurawinę.
Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki o wymiarach 23 x 13 cm, wyłożonej
papierem do pieczenia. Pieczemy 70 - 75 minut w piekarniku rozgrzanym do 1700C,
do momentu aż patyczek wbijany w ciasto będzie suchy po wyjęciu.
Ciasto studzimy w formie, a następnie wyjmujemy na metalową
kratkę.
100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i
obficie polewamy ciasto. Dekorujemy wg uznania.
Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na pierniki :)
OdpowiedzUsuńhttps://cookpad.com/pl/konkursy/260-konkurs-pierniki-i-pierniczki