poniedziałek, 11 grudnia 2017

PIERNIKOWY CHLEBEK BANANOWY Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ




Ten niepozorny chlebek bananowy to prawdziwa bomba smaków i aromatów, a jednocześnie wszystko co uwielbiam. Żurawina i gorzka czekolada w wilgotnym cieście piernikowym - po prostu pycha!

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 bardzo dojrzałe banany (ok. 300 g bez skórki)
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g suszonej żurawiny

100 g czekolady kroimy w drobną kostkę. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na papkę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy.
Miękkie masło miksujemy z cukrem dodając stopniowo po 1 jajku, a następnie niewielkimi porcjami suche składniki. Dodajemy rozgniecione banany, miksujemy i wsypujemy posiekaną czekoladę i suszoną żurawinę. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki o wymiarach 23 x 13 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 70 - 75 minut w piekarniku rozgrzanym do 1700C, do momentu aż patyczek wbijany w ciasto będzie suchy po wyjęciu.
Ciasto studzimy w formie, a następnie wyjmujemy na metalową kratkę.
100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i obficie polewamy ciasto. Dekorujemy wg uznania.

1 komentarz:

  1. Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na pierniki :)
    https://cookpad.com/pl/konkursy/260-konkurs-pierniki-i-pierniczki

    OdpowiedzUsuń