środa, 13 grudnia 2017

WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA




Co jakiś czas robię wyjątek i zamiast barszczu z uszkami podaję na Wigilię zupę grzybową. Z suszonych borowików, pełną aromatów i miłych, rodzinnych wspomnień. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane i zazwyczaj powstaje gdzieś w międzyczasie wigilijnych przygotowań. Smakuje wspaniale, więc gorąco polecam!

  • 8 – 10 dag suszonych borowików
  • 1 marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1 – 2 łyżki słodkiej śmietany
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • makaron typu łazanki

Grzyby łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy 1,5 litra zimnej wody i odstawiamy na całą noc.
Następnego dnia grzyby wraz z wodą, w której się moczyły stawiamy na gazie. Dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Dorzucamy ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie włoszczyznę wyjmujemy, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki i ponownie dodajemy do zupy. Zupę zabielamy zahartowaną śmietanką i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ugotowanym osobno makaronem, np. typu łazanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz