niedziela, 4 sierpnia 2013

SOK Z CZARNEJ PORZECZKI NA LIŚCIACH WIŚNI




Sok z czarnych porzeczek to prawdziwy skarb ogrodu. Jest rewelacyjnie pyszny i zdrowy. Zimą wystarczy go rozcieńczyć wodą mineralną w odpowiadających nam proporcjach lub dodać odrobinę do herbaty. Co roku robię go w dużych ilościach, a i tak rzadko kiedy starcza nam do końca zimy. Przepis znalazłam dawno temu w jakiejś gazecie. Zmniejszyłam jednak proporcje i ilość cukru. Gorąco polecam!
 
  • 1,5 kg czarnych porzeczek
  • 1,5 kg cukru
  • 100-200 liści wiśni
  • 2 łyżki kwasku cytrynowego

Porzeczki i liście umyć, zalać 2 litrami wody i od momentu zagotowania trzymać na ogniu przez ok. 10 min. Odstawić na co najmniej 3 godz. (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie całość przecedzić przez sito. Do soku dodać cukier i zagotować. Dodać kwasek cytrynowy i gorący rozlewać do przygotowanych butelek lub słoików. Nie pasteryzować.

Opcje: Jeśli nie mamy dostępu do liści wiśni sok uda się również bez nich, choć z liśćmi jest smaczniejszy, bo ich dodatek wysubtelnia smak porzeczek.
Kwasek cytrynowy można zastąpić świeżym sokiem z cytryny.

2 komentarze:

  1. wąchałam liście wiśni z ogrodu i nawet porwane na kawałki nie pachną niczym poza zieleniną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodawanie liści wiśni do przetworów to staropolska metoda na wysubtelnianie smaku soków, oraz równoważenie ewentualnej goryczki zawartej w niektórych owocach. Dodaję je co roku do soków z czarnej porzeczki oraz aronii i jestem naprawdę bardzo zadowolona ze smaku i trwałości przetworów. Niemniej jednak, jeśli ktoś ma obiekcje, soki udadzą się również bez dodatku liści, więc można z nich zrezygnować.

      Usuń