czwartek, 13 marca 2014

MARYNOWANE W MLEKU KOTLETY Z KARKÓWKI W PANIERCE




Pomysł na te kotlety wypatrzyła moja siostra Asia w programie „Kuchenne rewolucje”. Tak mnie zachęciła, że wkrótce sama je przygotowałam i przyznaję, że rzeczywiście są absolutnie wyjątkowe. Takiego sposobu na karkówkę jeszcze nie znałam. Mięso moczone w mleku i cebuli jest delikatne, kruche i soczyste. Gorąco polecam!

  • 500 g karkówki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Karkówkę kroimy w 1-centymetrowe plastry i cienko rozklepujemy. Aby mięso nie kurczyło się w czasie smażenia białe ścięgna biegnące w poprzek kotletów przecinamy ostrym nożykiem. Mięso oprószamy z obu stron solą i pieprzem, a następnie przekładając cebulą pokrojoną w piórka zalewamy mlekiem i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Kotlety delikatnie odsączamy, panierujemy w rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

3 komentarze:

  1. Naprawde polecam !!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedy też takie zrobić..ogladając Kuchenne rewolucje zaciekawił mnie taki sposób przyrządzania schabowych..

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro to są kotlety z karkówki to nie są to zatem S C H A B O W E :))

    OdpowiedzUsuń