środa, 19 marca 2014

ZUPA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I MIĘSEM MIELONYM




Gęsta, pożywna zupa dla całej rodziny. Polecam!

  • ½ kapusty pekińskiej (ok. 400 g)
  • 400 g mięsa mielonego (np. z łopatki)
  • 2 litry lekkiego bulionu
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 1/3 szklanki ryżu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • olej
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz

Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w talarki, pietruszkę i selera w drobną kostkę lub ścieramy na tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę a kapustę szatkujemy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, szklimy cebulę i wrzucamy do niej rozdrobnione mięso. Podsmażamy aż mięso zacznie się rumienić. Oprószamy solą i pieprzem ziołowym i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy warzywa i ryż. Zalewamy bulionem i gotujemy całość ok. 15-20 minut do miękkości, pod koniec gotowania dodając koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprze oraz posypujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz