poniedziałek, 17 marca 2014

INDYK W SOSIE PIECZARKOWO-POROWYM Z MASCARPONE




Szybkie i proste danie z indyka w pysznym sosie pieczarkowo-porowym z mascarpone. Idealne do ryżu lub makaronu w formie obiadowej lub na szybko z pieczywem. Polecam!

  • 500 g piersi z indyka
  • 1 duża cebula
  • biała część dużego pora (ok. 150 g)
  • 200 g pieczarek
  • 250 g serka mascarpone
  • sól, pieprz
  • ewent. przyprawa do drobiu
  • olej
  • natka pietruszki

Mięso kroimy w kostkę lub w paski, oprószamy solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do drobiu. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażmy mięso z wszystkich stron do lekkiego zrumienia. Przekładamy je do garnka, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min.
W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, pora w cienkie paski a pieczarki w plasterki. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę i pora, i podsmażamy do momentu kiedy cebula zrobi się szklista i złocista. Warzywa przekładamy do garnka z indykiem, a na patelni w następnej kolejności lekko podsmażamy pieczarki i również dodajemy je do garnka. Całość mieszamy, w razie potrzeby dolewamy wody tyle, aby była odpowiednia ilość sosu i gotujemy wszystko razem przez kilka minut do miękkości mięsa. Odrobinę gorącego sosu wlewamy do serka mascarpone, mieszamy i wlewamy do garnka. Zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki i serwujemy.

3 komentarze:

  1. Bardzo smaczne danie dzękuje autorce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało i polecam się na przyszłość ;)

      Usuń
  2. Bardzo, bardzo smakowite danie. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń