wtorek, 4 marca 2014

NALEŚNIKI NA MAŚLANCE





Naleśniki na maślance są bardzo podobne do tradycyjnych, lecz nieco innego smaku i odrobinę grubsze. Warto wypróbować dla odmiany, jeśli w lodówce macie maślankę.  Nam bardzo smakowały.

Składniki na ok. 20 sztuk:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki maślanki
  • 1 szklanka wody
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju + do smarowania patelni
Mąkę, jajka, cukier, szczyptę soli, olej i maślankę miksujemy na gładkie ciasto. Dolewamy wodę i ponownie miksujemy.
Rozgrzaną patelnię smarujemy cienką warstwą oleju, najlepiej przy pomocy pędzelka i wylewamy niewielką ilość ciasta rozprowadzając je równomiernie po patelni. Smażymy na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia z każdej ze stron i zsuwamy na talerz.
Podajemy z ulubionymi dodatkami: dżemem, musem ze świeżych owoców, twarogiem lub z bitą śmietaną.

1 komentarz:

  1. Naleśników na maślance jeszcze nigdy nie jadłam. Muszę spróbować, wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń