środa, 12 marca 2014

BEZY KAKAOWE




Małe, urocze, chrupiące i słodkie beziki kakaowe. Moja córka je uwielbia i najchętniej zjadałaby całą porcję na raz.         A i mi również trudno się od nich oderwać;) Jak to dobrze, że tak często zostają nam niewykorzystane białka…

Składniki na ok. 40 bezików (1 duża blacha)

  • 2 białka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Białka ze szczyptą soli ubijamy na bardzo sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dosypujemy cukier puder. Na koniec wsypujemy przesianą łyżkę kakao i delikatnie mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera. Masę przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdy i na blachę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie beziki. Masę możemy wykładać również przy pomocy małej łyżeczki formując niewielkie kopczyki.
Piekarniki z termoobiegiem rozgrzewamy do 1100C (bez termoobiegu do 1300C) i wkładamy beziki na 60 minut. Po tym czasie ostrożnie sprawdzamy stopień wysuszenia bezików. Jeśli od spodu nadal będą klejące zwiększamy temperaturę do 1500C i dosuszamy jeszcze w miarę potrzeb przez 15 lub 20 minut. Beziki powinny być twarde i bardzo kruche.

Beza doskonała

4 komentarze: