sobota, 29 marca 2014

TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI, MOCNO ALKOHOLOWY




Elegancki, czekoladowy i mocno alkoholowy tort z wiśniami. Jest lekki jak pianka, wilgotny i rozpływający się w ustach. Po prostu rewelacyjnie pyszny! Uświetni każdą doniosłą okazję, zapewniam! 

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
Krem czekoladowy:
  • 750 ml śmietany kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1-litrowy słoik kompotu z wiśni drylowanych
  • 200 ml rumu
  • ewent. brązowy barwnik spożywczy lub 1 gorzka czekolada
  • wiśnie w żelu do dekoracji
Wiśnie: 2 lub 3 dni wcześniej odsączamy wiśnie z kompotu, wkładamy je do słoika, zalewamy rumem i odstawiamy do lodówki. W tym czasie kilkakrotnie nimi potrząsamy. Kompot zachowujemy i również przechowujemy w lodówce.

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 35 min. 

Krem czekoladowy: 250 ml śmietany podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Należy pilnować aby masa się nie zagotowała. Przestudzoną masę chłodzimy w lodówce przez 2-3 godz. Po tym czasie ubijamy mikserem pozostałe 500 ml kremówki z cukrem pudrem i cały czas miksując dodajemy po jeden łyżce schłodzonej masy czekoladowej, na zmianę z serkiem mascarpone, aż do powstania puszystego, gładkiego kremu.
1/3 część kremu odkładamy do dekoracji tortu. Masa będzie jasnoczekoladowa, więc jeśli zależy nam na ciemniejszej dekoracji, wystarczy do tej porcji dodać odrobinę brązowego barwnika lub dodatkową gorzką czekoladę rozpuszczoną na parze.

Poncz do nasączania: Wiśnie odsączamy z rumu. Rum przelewamy do szklanki i uzupełniamy ją do pełna kompotem z wiśni.

Wykonanie: Biszkopt przekrawamy na 3 części. Na paterze układamy pierwszy blat, nasączamy go 1/3 ponczu, smarujemy połową kremu czekoladowego, na wierzchu układając wiśnie nasączone rumem. Wykładamy kolejny blat biszkoptu, nasączamy go 1/3 ponczu, smarujemy pozostałym kremem czekoladowym i układamy pozostałe wiśnie. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu i nasączamy go resztą ponczu. Wierzch i boki smarujemy odłożonym, ewentualnie przyciemnionym kremem. Dekorujemy wg uznania rozetkami z kremu i wiśniami w żelu.
Tort przechowujemy w lodówce.


12 komentarzy:

  1. wow! wygląda naprawdę rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny, polecam każdemu kto jeszcze takiego nie jadł:) Dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi obłędnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda obłędnie! Pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wszystkie miłe słowa;) Tort naprawdę był pyszny więc zachęcam do korzystania z przepisu, bo jego wykonanie nie było ani przesadnie trudne ani czasochłonne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny był ... :) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie odnośnie tego tortu. Chciałbym żeby masa była waniliowa. Czy wystarczy zamiast czekolady ekstrakt z wanilii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wypróbowałam tej opcji, ale patrząc na składniki masy, powinno się udać. Masa śmietanowa będzie wówczas biała. Jednak czekolada działa tutaj również jako stabilizator, bo po schłodzeniu masa się nie rozpływa. Pomijając czekoladę poza ekstraktem waniliowym dodałabym też 1 lub 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody, aby utrwalić masę.

      Usuń
  8. Czy zamiast śmietany 36 może być 30%

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam 36%, bo szybciej i łatwiej się ubija, ale oczywiście 30% również może być. Przed ubijaniem śmietankę należy bardzo mocno schłodzić.

      Usuń
  9. Dziękuję za odpowiedź dam znać jak wyjdzie :))

    OdpowiedzUsuń