wtorek, 11 marca 2014

PIEROGI RUSKIE Z BOCZKIEM




Pierogi ruskie z boczkiem – pracochłonne, ale jakże pyszne i za każdym razem witane z radością przez domowników. Warto przygotować ich większy zapas, gdyż łatwo można je zamrozić lub podać podsmażane następnego dnia. Latem dodaję do farszu również pęczek posiekanego koperku, są wtedy jeszcze smaczniejsze. Polecam! 

Składniki na około 80 pierogów:

Ciasto:
  • 600 g mąki
  • 1 szklanka gorącego mleka
  • ½ szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli
Farsz:
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 duże cebule
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • olej
Farsz: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Boczek przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa i razem z pokrojoną cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia razem z twarogiem. Dodajemy połowę podsmażonej cebulki z boczkiem i przyprawy do smaku. Mieszamy.

Ciasto: Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie i w miarę miękkie ciasto. Dzielimy je na 3-4 części i bardzo cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy krążki przy pomocy szklanki, nakładamy farsz i starannie zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi wkładamy partiami do wrzącej, osolonej wody z 2 łyżkami oleju i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy okraszone pozostałą cebulką z boczkiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz