poniedziałek, 3 marca 2014

CHŁOPSKI GARNEK




Pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Nieskomplikowane i proste w wykonaniu. Nie zrażajcie się długą listą składników – to w większości zioła i przyprawy;) Chłopski garnek to jedno z ulubionych dań mojego męża. Idealnie rozgrzewa i pożywia po ciężkim dniu pracy, a dodatkowo łatwo je podgrzać o dowolnej porze. Polecam!

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 kiełbasy śląskie (300-400g)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 500 g białej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 2 duże cebule
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki kminku
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oleju

Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę, marchewkę w talarki, cebulę i kapustę w dużą kostkę, boczek również w kostkę a kiełbasę w półksiężyce.
Kiełbasę, boczek i cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy pozostałe warzywa i wszystko zalewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 – 25 min, do miękkości warzyw lub 8 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie soft.

1 komentarz: