poniedziałek, 13 października 2014

SURÓWKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW




Czasami rzeczy najprostsze są najsmaczniejsze. Tak jest z tą surówką. Wystarczy pokroić ogórki, cebulę, trochę koperku i gotowe. Świetna do mięs, gulaszu, czy do dań z grilla. Warto ją podawać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy mniej zdrowych, świeżych warzyw, a także z uwagi na właściwości zdrowotne kiszonych ogórków, które są naturalnym probiotykiem. Nie tylko wzmacniają systemy obronne organizmu, potrzebne do walki z wirusami, ale wspomagają też trawienie i zmniejszają poziom złego cholesterolu. Jedzmy je więc jak najczęściej! 

  • 5 – 6 kiszonych ogórków
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz do smaku
Ogórki kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę, piórka lub cienkie plasterki (jak kto lubi). Dodajemy koperek, oliwę oraz pieprz do smaku. Mieszamy.

1 komentarz: