Czasami rzeczy najprostsze są najsmaczniejsze. Tak jest z tą
surówką. Wystarczy pokroić ogórki, cebulę, trochę koperku i gotowe. Świetna do
mięs, gulaszu, czy do dań z grilla. Warto ją podawać zwłaszcza w okresie
jesienno-zimowym, kiedy mamy mniej zdrowych, świeżych warzyw, a także z uwagi
na właściwości zdrowotne kiszonych ogórków, które są naturalnym probiotykiem. Nie
tylko wzmacniają systemy obronne organizmu, potrzebne do walki z wirusami, ale
wspomagają też trawienie i zmniejszają poziom złego cholesterolu. Jedzmy je
więc jak najczęściej!
- 5 – 6 kiszonych ogórków
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka oliwy
- pieprz do smaku
Ogórki kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę, piórka
lub cienkie plasterki (jak kto lubi). Dodajemy koperek, oliwę oraz pieprz do
smaku. Mieszamy.
Robię, jadam, jest prosta i pyszna:)
OdpowiedzUsuń