Schabowe roladki z farszem, którym tradycyjnie nadziewamy
wigilijne pierogi lub krokiety. W tym zestawie również świetnie się sprawdził,
a roladki miały odświętny charakter. Smakowało i pachniało rewelacyjnie!
- 5 – 6 plastrów schabu bez kości
- 200 g kiszonej kapusty
- garść suszonych grzybów (np. borowików)
- 1 cebula
- mielony kminek
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- 1 jajko do panierowania
- mąka do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Grzyby zalewamy 1 szklanką zimnej wody i odstawimy na kilka
godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie grzyby odcedzamy i drobno
siekamy, a wodę w której się moczyły zachowujemy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na
rozgrzanym oleju, dodajemy drobno posiekaną kapustę, grzyby i wodę, w której
się moczyły. Przyprawiamy do smaku kminkiem, szczyptą cukru, solą i pieprzem.
Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie nadmiar płynu odcedzamy,
a kapustę z grzybami studzimy.
Plastry schabu myjemy, osuszamy i cienko rozklepujemy.
Oprószamy solą i pieprzem. Na każdy plaster nakładamy łyżkę kapusty z grzybami,
lekko rozsmarowujemy i ciasno zwijamy roladki. Aby lepiej się trzymały możemy
je spiąć wykałaczkami.
Roladki panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce
tartej. Smażymy z wszystkich stron na rozgrzanym oleju, do zrumienienia. Pod
koniec smażenia płomień pod patelnią nieco zmniejszamy, aby wszystkie warstwy
schabu w roladce zdążyły się podsmażyć.
Wspaniały pomysł na mięsko! :)
OdpowiedzUsuńdoskonałe na obiad. uwielbiam takie rzeczy, szkoda tylko, że trochę tuczą ;/
OdpowiedzUsuńKtoś Pani ukradł przepis z bloga http://luksor.pinger.pl/m/23137686
OdpowiedzUsuńNo właśnie... i to nie jeden z tego co widzę. Dziękuję za czujność, choć już wiem, że niewiele mogę zrobić w takich przypadkach, bo wciąż znajdują się nowe osoby, które decydują się na pożyczanie (czyt. kradzież) zdjęć i przepisów. Pozostaje mi się cieszyć, że ktoś na tyle wysoko ocenia moje pomysły, że chce je rozpowszechniać:) A na zdjęciach pozostawia przynajmniej adres bloga...
Usuń