Ten zestaw to jeden z moich ulubionych piątkowych obiadów z
dzieciństwa. Niedrogo, prosto i zdrowo. Zupa rybna mojej mamy nadal smakuje
najlepiej na świecie, a ja jedynie próbuję jej dorównać. Jest bardzo delikatna,
na wywarze z głów flądry, aby nic się nie zmarnowało. Ze świeżą flądrą z
patelni smakuje jak marzenie!
- 6 świeżych fląder, w całości
- 5 – 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- 1 średnia cebula
- liść selera
- liść pora
- liść lubczyku (opcjonalnie, jeśli mamy)
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- ¼ szklanki śmietany
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- masło klarowane
- olej
- mąka do panierowania
Ryby oczyszczamy odcinając płetwy i głowy (głowy
zachowujemy). Dobrze płuczemy, osuszamy, solimy i odstawiamy. Możemy je również
skropić sokiem z cytryny, ale ja najbardziej lubię ich naturalny smak.
Głowy, z których wycięliśmy oczy płuczemy, wkładamy do
garnka i zalewamy 1,5 litra wody. Zagotowujemy i zdejmujemy z wierzchu
nieapetyczne szumowiny. Do garnka dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki,
marchewkę, pietruszkę i selera. Dorzucamy liście selera, pora, lubczyki oraz
laurowe i ziele angielskie. Solimy i gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut, do
miękkości warzyw. Z zupy wyjmujemy wygotowane rybie głowy oraz zieleninę. Cebulę
kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy do zupy. Wlewamy
zahartowaną śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (możemy
też dodać Vegety lub innej ulubionej przyprawy). Posypujemy drobno posiekaną
natką pietruszki.
Na patelni rozgrzewamy olej, masło klarowane lub po części
masła i oleju. Osolone flądry panierujemy w mące i smażymy do zrumienienia, po
około 3 minuty z każdej ze stron. Odsączamy na ręczniku papierowym i serwujemy
razem z zupą.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCzasami nawet najprostsze dania z wykorzystaniem ryby potrafią być bardzo smaczne. Dlatego ja od razu mogę każdemu polecić świetny przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/faszerowane-awokado-z-wedzonym-lososiem-truskawkami-i-feta/ który moim zdaniem sprawdzi się na każdą okazję. Tym bardziej, że znajdziemy w nim wędzonego łososia.
OdpowiedzUsuń