Kolejne słodkie śniadanie z dżemem Łowicz. Plasterki jabłek
pieczone w cieście maślankowym z odrobiną cynamonu, cukrem pudrem i dżemem,
który tuż przed zjedzeniem możemy rozsmarować po całym jabłku. Bogactwo smaków
i aromatów. Mmmmmmm…. pycha!
- 2 średnie jabłka
- 100 ml maślanki
- 100 g mąki pszennej (ok. ¾ szklanki)
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- ¼ łyżeczki cynamonu
- dżem Łowicz truskawkowy
- cukier puder do oprószenia
- olej do smażenia
Maślankę, mąkę, jajka, cukier i cynamon miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego.
Z jabłek wycinamy ogryzki przy pomocy wąskiego nożyka, tak
aby powstała dziura na wylot. Następnie jabłka obieramy i kroimy w niezbyt
grube (ok. 4 – 5 mm), okrągłe plasterki, każdy z dziurką po środku.
Na patelni rozgrzewamy olej. Powinno go być tyle, aby plasterki
jabłek mogły się w nim zanurzyć mniej więcej do połowy. Jabłka maczamy w
cieście i smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym
ręczniku. Oprószamy cukrem pudrem i w miejscu każdej dziurki wykładamy 1
łyżeczkę dżemu truskawkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz