środa, 29 października 2014

JABŁKA W CIEŚCIE MAŚLANKOWYM Z DŻEMEM




Kolejne słodkie śniadanie z dżemem Łowicz. Plasterki jabłek pieczone w cieście maślankowym z odrobiną cynamonu, cukrem pudrem i dżemem, który tuż przed zjedzeniem możemy rozsmarować po całym jabłku. Bogactwo smaków i aromatów. Mmmmmmm…. pycha!

  • 2 średnie jabłka
  • 100 ml maślanki
  • 100 g mąki pszennej (ok. ¾ szklanki)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • dżem Łowicz truskawkowy
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

Maślankę, mąkę, jajka, cukier i cynamon miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego.
Z jabłek wycinamy ogryzki przy pomocy wąskiego nożyka, tak aby powstała dziura na wylot. Następnie jabłka obieramy i kroimy w niezbyt grube (ok. 4 – 5 mm), okrągłe plasterki, każdy z dziurką po środku.
Na patelni rozgrzewamy olej. Powinno go być tyle, aby plasterki jabłek mogły się w nim zanurzyć mniej więcej do połowy. Jabłka maczamy w cieście i smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku. Oprószamy cukrem pudrem i w miejscu każdej dziurki wykładamy 1 łyżeczkę dżemu truskawkowego.

Dżem dobry, pobudka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz