czwartek, 2 października 2014

BAGIETKI Z PŁATKAMI OWSIANYMI




Pszenne bagietki z dodatkiem płatków owsianych, zarówno w środku jak i na zewnątrz. Skórka jest przyjemnie chrupiąca, a wnętrze miękkie i lekko sprężyste. Powstały po przerobieniu przepisu na chleb z płatkami owsianymi i rzeżuchą z książki „Pieczenie chleba w domu”. Zjedliśmy je z ogromną przyjemnością!

  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g płatków owsianych, np. górskich
  • 350 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
  • mleko do posmarowania
  • płatki owsiane do obtoczenia
Drożdże rozcieramy z cukrem i 50 ml mleka. Odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy płatki owsiane, rozczyn z drożdży, pozostałe mleko, olej i sól. Wyrabiamy zwarte i sprężyste ciasto, do momentu aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, dzielimy na połowę i formujemy dwie bagietki o długości ok. 35 cm. Bagietki z wszystkich stron smarujemy mlekiem, a następnie obtaczamy w płatkach owsianych, delikatnie dociskając, żeby dobrze się przykleiły. Przekładamy na formę do bagietek lub zwykłą dużą blachę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 2000C (lub do 2200C bez termoobiegu). Przed włożeniem do piekarnika bagietki jeszcze raz smarujemy z wierzchu mlekiem i pieczemy ok. 25 – 30 minut, do zrumienienia. 

2 komentarze: