Pszenne bagietki z dodatkiem płatków owsianych, zarówno w
środku jak i na zewnątrz. Skórka jest przyjemnie chrupiąca, a wnętrze miękkie i
lekko sprężyste. Powstały po przerobieniu przepisu na chleb z płatkami
owsianymi i rzeżuchą z książki „Pieczenie chleba w domu”. Zjedliśmy je z
ogromną przyjemnością!
- 350 g mąki pszennej typ 650
- 150 g płatków owsianych, np. górskich
- 350 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- mleko do posmarowania
- płatki owsiane do obtoczenia
Drożdże rozcieramy z cukrem i 50 ml mleka. Odstawiamy pod
przykryciem do napęcznienia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy płatki
owsiane, rozczyn z drożdży, pozostałe mleko, olej i sól. Wyrabiamy zwarte i
sprężyste ciasto, do momentu aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę. Po
tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, dzielimy na połowę i
formujemy dwie bagietki o długości ok. 35 cm. Bagietki z wszystkich stron
smarujemy mlekiem, a następnie obtaczamy w płatkach owsianych, delikatnie
dociskając, żeby dobrze się przykleiły. Przekładamy na formę do bagietek lub
zwykłą dużą blachę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy
na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do
2000C (lub do 2200C bez termoobiegu). Przed włożeniem do
piekarnika bagietki jeszcze raz smarujemy z wierzchu mlekiem i pieczemy ok. 25 –
30 minut, do zrumienienia.
wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuń