poniedziałek, 3 listopada 2014

CIASTO KOCIE OCZY




Trochę upiorne, a trochę śmieszne kocie oczy z biszkoptów zatopionych w kakaowym cieście. Przy okazji do zjedzenia:)

  • 100 g miękkiego masła
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek kakao
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 30 małych biszkoptów
  • 3 łyżki twardej marmolady
Żółtka oddzielamy do białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną, gładką masę. Cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku oraz części mąki przesianej z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki z okrągłym dnem, o wymiarach od góry 10 cm x 30-35cm. Biszkopciki łączymy w pary sklejając je odrobiną marmolady. Pary biszkoptów wciskamy po obu stronach ciasta, lekko ukośnie ku środkowi. Wierzch wyrównujemy rozsmarowując ciasto nad biszkoptami.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegi) przez 35 – 40 minut. Studzimy w blaszce, wyjmujemy i kroimy w plastry tak, aby na przekroju uzyskać biszkoptowe kocie oczy.

Źródło: gazeta „Kobieta i życie” z moimi małymi zmianami.

6 komentarzy:

  1. O rany, świetnie to wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, bardzo oryginalnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fajnie ale ciasta mało nie przykrywa biszkoptów nie wiem jak w smaku bo dopiero się upiekło ale nie jestem zadowolona!

    OdpowiedzUsuń
  4. Może użyła Pani biszkoptow o tradycyjnej wielkości, a tutaj potrzeba tych mniejszych. Nad moimi tez nie było zbyt wiele ciasta, jak zresztą widać na zdjęciu, ale wszystkie się pomieścily.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja użyłam zwykłych biszkoptów ale smakowite to ciasto:)

      Usuń
    2. No to najważniejsze że smakuje :) Pozdrawiam!

      Usuń