poniedziałek, 20 maja 2019

MUFFINKI JOGURTOWE Z RABARBAREM




Rabarbarowe łodygi już wczesną wiosną wyrastają ku słońcu na mojej warzywnej rabacie. Wyprzedzają truskawki, czereśnie i porzeczki, dlatego jako pierwsze lądują w naszych wiosennych deserach. Najchętniej dodaję je do muffinek, które są wilgotne od jogurtu i kwaskowate od rabarbaru. Tak pyszne, że w maju piekę je niemal codziennie.

Składniki na 12 muffinek:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 200 g rabarbaru

Rabarbar obieramy i kroimy w cienkie talarki.  Osobno mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól, oraz składniki mokre: jogurt, olej i jajko. Łączymy je, dodajemy rabarbar i mieszamy. Porcje ciasta nakładamy do blaszki na muffinki wyłożonej papilotkami do ¾ ich wysokości. Pieczemy 30 minut w piekarniku z teromobiegiem nagrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).

3 komentarze: