Na Dzień Matki polecam lekki torcik truskawkowy z cukrowymi
różyczkami. Pięknie wygląda i pysznie smakuje, a przy tym nie jest zbyt
skomplikowany i łatwo go przygotować. Polecam!
- 5 jajek
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki tortowej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 250 g świeżych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- ½ szklanki wody
- cukrowe listki i różyczki
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywna, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową i
ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby masa nie straciła
puszystości. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 – 22 cm z dnem
wyłożonym papierem do pieczeni (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy 40 minut
w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C
bez termoobiegu). Studzimy w formie.
Krem truskawkowy: Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml
wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno,
dodajemy przesiany cukier puder i zaczynającą tężeć galaretkę. Miksujemy i
wsypujemy drobno pokrojone truskawki. Mieszamy.
Krem śmietankowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na
sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku. Miksujemy.
Wykonanie: Boki przestudzonego biszkopta oddzielamy
od blaszki wąskim nożykiem. Ciasto wyjmujemy na blat, zdejmujemy papier do
pieczenia i kroimy na 3 blaty. Z górnego blatu delikatnie ścinamy wierzchnią,
przypieczoną skórkę, kruszymy i odstawiamy (w razie potrzeby kawałki biszkoptu
można podsuszyć w piekarniku). Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze,
nasączamy 1/3 ponczu przygotowanego z wody, soku z cytryny i cukru do smaku.
Smarujemy połową kremu truskawkowego, układamy drugi blat biszkoptu nasączamy
go i smarujemy resztą kremu. Całość równo dociskamy trzecim blatem biszkoptu i
nasączamy go pozostałym ponczem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem
śmietankowym. Boki obsypujemy pokruszonym biszkoptem, a górę dekorujemy
cukrowymi różyczkami i rozetkami z kremu śmietankowego.
Cudowny, każda mama na pewno będzie zachwycona
OdpowiedzUsuńmmm obłędny ten krem truskawkowy <3
OdpowiedzUsuńJuż się piecze i będzie czekać na jutrzejszą podróż do mamy :)
OdpowiedzUsuń