czwartek, 23 maja 2019

TORT NA DZIEŃ MATKI




Na Dzień Matki polecam lekki torcik truskawkowy z cukrowymi różyczkami. Pięknie wygląda i pysznie smakuje, a przy tym nie jest zbyt skomplikowany i łatwo go przygotować. Polecam!

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Krem truskawkowy:
  • 250 g świeżych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
Krem śmietankowy:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Do nasączenia:
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki wody
Dodatkowo:
  • cukrowe listki i różyczki

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywna, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby masa nie straciła puszystości. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 – 22 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczeni (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w formie.

Krem truskawkowy: Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy przesiany cukier puder i zaczynającą tężeć galaretkę. Miksujemy i wsypujemy drobno pokrojone truskawki. Mieszamy.

Krem śmietankowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku. Miksujemy.

Wykonanie: Boki przestudzonego biszkopta oddzielamy od blaszki wąskim nożykiem. Ciasto wyjmujemy na blat, zdejmujemy papier do pieczenia i kroimy na 3 blaty. Z górnego blatu delikatnie ścinamy wierzchnią, przypieczoną skórkę, kruszymy i odstawiamy (w razie potrzeby kawałki biszkoptu można podsuszyć w piekarniku). Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu przygotowanego z wody, soku z cytryny i cukru do smaku. Smarujemy połową kremu truskawkowego, układamy drugi blat biszkoptu nasączamy go i smarujemy resztą kremu. Całość równo dociskamy trzecim blatem biszkoptu i nasączamy go pozostałym ponczem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem śmietankowym. Boki obsypujemy pokruszonym biszkoptem, a górę dekorujemy cukrowymi różyczkami i rozetkami z kremu śmietankowego.

3 komentarze:

  1. Cudowny, każda mama na pewno będzie zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm obłędny ten krem truskawkowy <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Już się piecze i będzie czekać na jutrzejszą podróż do mamy :)

    OdpowiedzUsuń