środa, 1 maja 2019

KOFTY Z GRILLA




Kofty, czyli szaszłyki z mięsa mielonego są daniem popularnym w kuchni greckiej i tureckiej. Przygotowuje się je tam z jagnięciny lub wołowiny, a moja spolszczona wersja powstaje najczęściej z mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego. Soczyste i pikantne, w towarzystwie lekkiego sosu na bazie jogurtu, są świetnym daniem na każdego grilla.

  • 60 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula                                              
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań z grilla
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę a pietruszkę drobno siekamy. Łączymy z mięsem. Dodajemy olej, wodę, przyprawę do dań z grilla, paprykę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie formujemy cienkie, podłużne kotleciki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków.  Grillujemy na złoto-brązowo ze wszystkich stron. Podajemy z ulubionymi sosami i warzywami. 


7 komentarzy:

  1. Tak! I do tego sałatka z ciecierzycy ze świeżymi ziołami. Uwielbiam oryginał z jagnięciny, chętnie wypróbuję taką polską wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kofty to chyba moje ulubione danie z grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłem wczoraj na obiad. Mega mięsko

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Szkoda tylko, że akurat nie mamy sezonu grillowego, bo chętnie bym coś takiego przygotowała. Wiem, że są różne alternatywy dla tradycyjnego grilla, ale mnie one kompletnie nie przekonują i ja akurat wolę potrawy grillowane w klasyczny sposób. Pozostaje tylko odliczać do sezonu. My jeszcze przed sezonem musimy kupić sobie nowego grilla, bo stary przy ostatnim grillowaniu już się popsuł, więc nie będziemy inwestować w jego naprawę, a kupimy coś nowego i lepszego. Już wybierzemy coś dobrego jakościowo.

    OdpowiedzUsuń