poniedziałek, 29 kwietnia 2019

KOPIEC KRETA




Kopiec kreta to modne ostatnio ciasto, które można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej pod warstwą kruszonego, kakaowego ciasta ukrywa się prosta masa śmietankowa z czekoladą i bananami. Moją wersję przygotowałam na klasycznym cieście zwanym „murzynkiem”, którego okruchy dodałam również do masy, aby nic się nie zmarnowało. Charakterystyczny kopiec udekorowany kwiatami ucieszy przede wszystkim dzieci i z powodzeniem zastąpi tort podczas ogrodowego przyjęcia.

Ciasto:
  • 100 g masła lub margaryny
  • 5 łyżek mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
  • 5 bananów
  • sok z połowy cytryny
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Masło, cukier, kakao i mleko podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania konsystencji gładkiej, błyszczącej masy. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek i dodajmy do zimnej masy. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem.
Dno tortownicy o średnicy 20 – 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy 30 w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.
Przestudzone ciasto wyjmujemy z blaszki i odcinamy całą wyrośniętą górkę, zostawiając od dołu blat ciasta o grubości ok. 2 cm. Przy pomocy łyżki delikatnie wydrążamy środek ciasta, pozostawiając nienaruszone krawędzie spodu i boków. Wydrążone oraz ścięte ciasto drobno kruszymy i odstawiamy. Na spodzie ciasta układamy obrane i skropione sokiem z cytryny banany. W razie potrzeby przycinamy je tak, aby mniej więcej pokryły cały spód. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodajemy szklankę drobno pokruszonego ciasta, mieszamy i wykładamy na banany, formując kształt kopca. Powierzchnię wygładzamy i obsypujemy pozostałym pokruszonym ciastem, delikatnie dociskając. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 30 minut. Przed podaniem dowolnie dekorujemy. 

1 komentarz:

  1. Kopiec kreta to chyba pierwsze ciasto, jakie w życiu zrobiłam sama. Mama była taka dumna że do dzisiaj mam sentyment, a lata go nie jadłam. Koniecznie muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń